"Skamieniałość z chomika. Zrób to sam!" to kolejna książka z serii NewScientist. Zawiera mnóstwo niepowszednich pytań prowadzących do ciekawych eksperymentów dających się wykonać w warunkach domowego laboratorium. Zwięzłe odpowiedzi tworzą osobliwą kopalnię wiedzy, która zapala w głowie zapędy odkrywcy.
Autor podaje m. in. sposoby, jak wyswobodzić żelazo z płatków owsianych, wyekstrahować własne DNA, oczyścić monety za pomocą melasy i wydobyć całkowicie ketchup z butelki bez niszczenia jej. Uzmysławia, dlaczego gorąca woda wstawiona do zamrażalnika zamarza szybciej niż zimna, po zjedzeniu szpinaku zęby stają się włochate w dotyku, patrzenie przez maleńki otworek wyostrza widzenie, a tosty z pełnoziarnistego pieczywa szybciej się przypalają niż z białego.
Do tej pory nie wiedziałam, że jeśli zanurzy się jajko pokryte sadzą w wodzie, jego skorupka będzie wydawać się srebrna. Dzieje się tak dlatego, że pomiędzy nią a wodą dochodzi do uwięzienia cienkiej warstwy powietrza, która powstaje, gdyż sadza odpycha wodę. Światło docierające do pęcherzyków powietrza odbija się od nich jak od lusterka, stąd taki efekt. Nie trwa on wiecznie, ponieważ powietrze rozpuszcza się po niedługim czasie w H2O. Zaskakującym faktem jest też to, że można zmierzyć prędkość światła za pomocą czekolady i kuchenki mikrofalowej. Wystarczy zmierzyć odległość między najbardziej stopionymi obszarami (i przemnożyć przez 2- uzyskujemy długość fali), sprawdzić częstotliwość mikrofal (standardowo wynosi ona 2,45 gigaherca, co oznacza, że mikrofale oscylują 2450000000 razy na sekundę), a na koniec dane podstawić do wzoru: długość fali x częstotliwość [cm x herc]. Wynik powinien być bliski autentycznej wartości prędkości światła, czyli 29979245800 cm/s.
Dzięki tej książce w szkole mogę pokazać dzieciom kilka zabawnych eksperymentów, na przykład powstawanie plastiku domowej roboty z octu i mleka, wykorzystując reakcję wytrącania się kazeiny w środowisku kwasowym. Z pewnością pozostawiłabym uczniów w zdumieniu, gdybym zaprezentowała im także mydło uzyskane z kasztanów zawierających saponiny- naturalne surfaktanty.
"Skamieniałość z chomika. Zrób to sam!" to książka wygodna w użytkowaniu. Została napisana jasnym w odbiorze, zrozumiałym językiem i podzielona na tematy powiązane z pomieszczeniami znajdującymi się w domu. W kuchni, salonie, warsztacie, łazience i w obrębie innych ścian mogą dziać się niesłychane rzeczy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz